2014 m. spalio 27 d., pirmadienis

OMGIstorija?

Komunistinis žydas masonas iliuminatas farmacijos magnatas bulvinukas Vego, jau senai girdi vis pasirodantį teiginį, kuris skamba maždaug taip: "ligos nyko ir iki vakcinų, jos būtų savaime išnykusios". Tai yra ne tik pati didžiausia anti-vaxxų fanatikų nesąmonė, bet ir katastrofa, kurios pasekmės būtų skaudžios, jeigu ligos būtų nesuvaldytos.
Neslėpsiu fakto, kad mano iliustracijos yra imamos iš kažkokio tai anti-vax'ų puslapio, nes, tiesą sakant, man tai yra paprasčiau negu knistis per 500 mokslinių straipsnių tam, kad surasti tas pačias diagramas (kartais ir nupušę žmonės kažką gero padaro). Nors čia yra ir blog'as, bet žmonės mėgsta struktūrą, tai pradėsiu nuo diagramų komentavimo, kuris turėtų parodyti, kodėl anti-vax'ų teiginiai, kad vakcinos neturi nieko bendro su ligų mažėjimu, yra verti tik bananų skinti, o antra dalis, trumpesnė, bus apie tai, kodėl tokios ligos, šiandieninėmis sąlygomis būtų visiška katastrofa (taip, užsiminsiu ir apie ebolą, nes kas apie ją dabar nešneka). Let's get this show on the way.

Pirmasis paveikslėlis/diagrama yra vaikų iki 15 metų mirštamumo kreivė Anglijoje ir Velse:
Kaip matome, nuo +-1850 iki maždaug 1940 vaikų mirštamumas nuo skarlatinos, difterijos, kokliušo ir tymų mažėjo, paveiksliukas sako 90% (ko gero tai yra tiesa, tingisi skaičiuoti ir ieškoti realių dokumentuot atveju, tai priimsime už gryną pinigą). Mažėjimą galima priskirti geresniai soc. padėčiai, geresnėms gyvenimo sąlygoms, tuo pačiu galima paminėti ir mažojo ledynmečio pabaigą, kas leido išgauti gausesnius derlius, geriau maitintis, suformuoti sveikesnį gyvenimo būdą, kai jaučiamas mažesnis nepriteklius, arba to nepritekliaus visai nėra. Vietos, į kurias norėčiau atkreipti visų dėmesį yra ~1925-1940 ir ~1945-1960. Šia taškai yra savotiški lūžio taškai, kada kreivė pradeda lygiagretintis su X (metų) ašimi, t.y. mirštamumas stabilizuojasi ir dingsta dinaminis kreivės kitimas. Po vakcinos įvedimo (~1940) matome staigų kreivės nuokrypį žemyn, kas leidžia manyti, kad vakcinacija nuo difterijos buvo veiksminga mažinant vaikų mirštamumą, kas prieštarautų normaliai kreivės eigai - kintamos dinamikos išnykimui. Apie 1950 matome, kad kreivė vėl bando grįžti į pastovią Y reikšmę, t.y. daugmaž nekintantis vaikų mirštamumas. Tuo metu yra pristatomos kokliušo vakcinos ir kreivė toliau tolygiai artinasi prie nulinės Y reikšmės. Tymai (bent jau šioje diagramoje ir šioje šalyje) sudarė procentaliai mažą dalį mirčių, todėl galima daryti dvi logines išvadas: arba tai nebuvo plačiai paplitusi liga, arba reikia žiūrėti į ligų komplikacijų kiekio kreives prieš ir po vakcinos įvedimo.


Antra kreivė (dar ir su istorine klaida, kurią pataisiau raudonai, kaip mokytojas mokykloje), rodo raupų kitimą. Jau pirmas užrašas, sakantis "Galima vakcina pasirinktinai" ir po jo einantis status nuolydis rodo, kad vakcina veikia. Kas klaidina žmones, kurie nesidomi šiais dalykais, tai 1870-1880 metų tarpas (istoriškai jis trumpesnis, arba ilgesnis priklausomai nuo šaltinio), kurio metu buvo prasidėjusi tymų epidemija. Kaip matome, epidemijos pradžioje buvo įvestas įstatymas (tl;dr: jeigu nevakcinuoji vaikų - bauda arba dar blogiau), kuris padarė tą vakciną privaloma, t.y. vaikai privalėjo būti vakcinuojami šia vakcina ir, kaip matome iš mirtingumo dinamikos, paūgėjus naujajai kartai, mirštamumas pradėjo gana staigiai mažėti. Dar vienas įrodymas, kad vakcina veikia.


 Ši kreivė mane šiek tiek varo iš proto, nes joje yra ne tiek klaidinga informacija, kiek klaidinga visa statistikos ir sąvokų samprata, t.y. kreivė yra niekinė dėl tokios priežasties:
Infant mortality rate yra dydis, kuris apima 3 dydžius, kurie (duotu periodu) yra visiškai (išskyrus vieną) nesusiję su vakcinacija, todėl tokio kaip po ir vertinimo apie "vakcinos įtaką" negali būti. O rodikliai yra tokie:
  • Neonatalinis mirtingumas - iki 28 parų po gimimo. Šiuo laikotarpių nebuvo vakcinų, kurios būtų skiriamos tuo laikotarpiu, o Australijoje apskritai tuo metu nieko neskirdavo beveik iki pusės metų. Taigi, jeigu vaikas miršta šiuo laikotarpiu, mirtis patenką į statistiką, bet tai niekaip nesusiję su vakcinomis, tačiau susiję su neadekvačia med. pagalba prieš, po ir per gimdymą.
  • Perinatalinis mirtingumas - nuo 22 nėštumo savaitė iki gimimo. Nėra net ką ir komentuoti.
  • Postneonatalinis mirtingumas - tai visos mirtys nuo 29 dienų iki 1 metų. Tai vienintelis rodiklis, kuris, tuo laikotarpiu, gali būti paveiktas vakcinos pašalinio poveikio sukeltomis mirtinis.


Dar yra visokių grafų su Afrikos šalimis, bet į jas kol kas nesigilinsiu ir nesuksiu jums galvų, nes tai yra visiškai kita problema su savais niuansais ir sprendimais, kuriuos išsiaiškint tektų ne tik knygas pagraužti, bet ir Afrikoj pagyventi, bei po ją pakeliauti skiriant kelionę būtent rizikos veiksniams nustatyti ir imunizacijai tikrinti, bei atsižvelgti į tokias situacijas, kaip skiepijamos tik kai kurios kartos, o kitos paliekamos be imunizacijos ir panašiai. Todėl pereisiu prie antros dalies - kodėl geresnės gyvenimo sąlygos mums nepadėtų, o vakcinų nebuvimas ir pakenktų. Tarp anti-vaxxų atsirado kažkoks kvailas požiūris į švarą - jei švaru, tai neplinta ligos. Gal visas šitas skamba ir ne per daugiausia moksliškai, bet mano tikslas yra, kad žmonės suprastų, kodėl tai yra nesąmonė, o ne pasikeikti terminais.
Pradėkime nuo dramblio mūsų virtuvėje - gyvename laikotarpiu, kai negalime sirgti - sirgdami einame į darbą, mokyklą, universitetą ir pns. T.y. skleidžiama savo ligos sukelėjus visur kur einame, o juk aerozoliu plintančios bakterijos ir virusai ore gali išbūti net kelias valandas, jei tai yra patalpa, o juk kai kurios ligos, nuo kuriu vakcinuojamės taip ir plinta. Gaunasi, kad kiekvienas sergantysis, kuris piktybiškai eina į darbą sirgdamas, tarkim kokliušu, yra piktybinis ligos platintojas, ir jeigu nebūtų vakcinos, žmonės parsineštų ligą namo ir perduotų vaikams, vaikai užsikrėstų ir tada visą nemalonumų puokštė pasipiltų. Praėjus kelioms valandoms visi sukelėjai nusėda ant paviršių, taigi, dabar liesdami paviršius mes pasiimame sukelėjus ir juos platiname "čiupinėdami" kitus žmonės. Sakot rankų plovimas? Retas kuris moka tinkamai rankas nusiplauti, o ką jau kalbėti apie jų tinkamą dezinfekciją... Darželyje mus moko skaityti, skaičiuoti, bet niekas neišmoko tinkamai nusiplauti rankų... O gaila...
Kiti sukelėjai plinta per sąlyti su kūno išskyromis - vėmalai (net nežinau kaip gražiau pasakyti), išmatos, šlapimas, kraujas ir pns. Atsiras naiviai manančių, kad jeigu viską išvalysi su pirštinėmis, kurias vėliau išmesi, o skudurėlį išplausi, tai sukelėjų neliks. Nei velnio, nebent skalbimo mašina kaitina vandenį iki 100 laipsnių ir tokią temperatūrą palaiko bent 15min, arba namie turite autoklavą, galite net nesvajoti apie bakterijų išnaikinimą skalbimo mašinoje. Jus ne tik užsikrėsite patys naudodami "švarią" išskalbtą patalynę, bet dar su vandeniu sukelėjai nuplauks tolyn į vandens telkinius, kur jie sėkmingai plis toliau, nes įprasta kanalizacija neturi tam pritaikytų filtrų, kad galėtų išvalyti vandenį nuo ligos sukelėjų. Jeigu manote, kad esate gudrūs ir kaip nors išsisuktumėte, pagalvokite, kad su ebolos pacientais dirba profesionalai, kurie viską sterelizuoja, naudoja aukštos klasės apsaugines priemones ir vis tiek užsikrečia ebola.
Ir galiausiai, mūsų yra 7 milijardai, esame susipaudę miestuose kaip silkės (žemės paviršias ir gyventoju santykį žiūrint), kas sudaro tinkamas sąlygas ligoms greitai plisti neesant bandos imuniteto. Taip, visi nemirs, bet atranka būtų negailestinga - mirtų daug, su negrįžtamais sveikatos sužalojimais dar daugiau ir jokie vaistai nepadėtų, nes dėka super mamyčių, kurios vaikams dėl bet kokios ligos duoda vaikams, ir pačios prisiryja, antibiotikų nesilaikydamos jokio kurso, arba dar blogiau, antibiotikus nutraukia anksčiau laiko, auga bakterijų atsparumas vaistams.
Iš manęs tiek šita tema - trumpai parašiau kas nedavė ramybės, jeigu turite daugiau klausimų ir/ar pastebėjimų, rašykit https://www.facebook.com/groups/827915163891187/ pasistengsime atsakyti į visus klausimus.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą